5 stvari koje sam naučila o njemačkoj politici

Nije mi dugo trebalo da promatram sa strane – godinama sam bila politički aktivna u Hrvatskoj, pa je vrijeme bilo za nastaviti istim putem.

Oduvijek sam bila socijaldemokratski nastrojena, sa simpatijama prema Zelenima. Dosad sam znala kako se to radi „balkanski“ – već si u stranci, a nisi niti razmislio, niti se snašao. Tako je i ovdje bilo, uguglaš web stranicu, ispuniš pristupnicu i dobiješ pismo da si član stranke. Avantura počinje!

Tim korakom sam napravila jednu od najboljih (političkih) odluka u mom životu. I naučila da politika ne funkcionira svugdje isto:

1. Prvo „njuškaš“, pa onda ulaziš u politiku

Nazove me predsjednica mladeži i pozove na sastanak organiziran za novopridošlice. Prva susjeda, stolica do mene, mladunče duplo mlađe od mene. Pogledom prelazim preko prostorije – već vidim da su velika većina muškog spola i odmah me obuzme misao: „Bit će teško probiti se jer sam žena. Bit će teško dobiti mjesto za govor. Bit će ovo igra prijestolja.“

Predstavljanjem i upoznavanjem postaje mi jasno da sam gotovo jedina koja je na prvom sastanku, a već član mladeži i stranke. Jedni su već bili po nekoliko puta na sastancima, drugi su njuškali i po ostalim strankama, ali evo ih ponovno ovdje. Neki upravo večeras potpisuju zahtjev za članstvo, neki će još razmisliti. Znači – ja sam jedina te večeri bila tamo koja je već ušla u mladež/stranku, a da ni ne zna što je uopće čeka i s kim ima posla.

2. Sve se radi na volonterskoj bazi

Sve što radi vezano za politiku, radi se na volonterskoj bazi. Nisi čak ni plaćen ako si u gradskom vijeću. Nećeš dobiti posao preko politike. Nećeš biti postavljen na mjesto direktora. Nećeš dobiti povlastice. Ali zato ćeš dobiti nešto puno vrijednije: kontakte, tim, znanje, organizaciju. Svojoj političkoj opciji možeš dati koliko želiš, a zauzvrat dobit sjajnu ekipu s kojom surađuješ. Dogode se i situacije u kojima provedemo dnevno po nekoliko sati/nekoliko dana u pisanju nacrta o promjeni zakona, razvijanju ideja i sl. Upravo s tim ljudima s kojima radiš na razvijanju ideja su dobrovoljno tu – što ti više treba od motiviranog tima?

3. Kvote otvaraju vrata

Od prvog sastanka sam vidjela da smo mi, žene, u manjini, ali je kristalno jasno kod mojih Crvenih – popunjavamo pola delegacijskih mjesta. Međutim, kroničan je nedostatak žena u njemačkoj politici, a iskreno i javno se samo Crveni i Zeleni bore za kvote i vrbovanje i aktiviranje žena. Zbog toga me i pogodila olakotna okolnost da samo nakon 8 mjeseci završim u predsjedništvu mladeži i to uz punu podrušku mojih dragih muških kolega iz stranke. Nevjerojatno je s kakvim divnim dečkima radim <3 Također, s migracijskom pozadinom i auslenderskom putovnicom možeš biti kod Crvenih u presjedništvu mladeži, iako zapravo ne možeš glasovati na parlamentarnim izborima. Ne smeta me to, bitno je da se i ženski, uz to migrantski glas čuje i uvažava 

4. Demokratski je raditi antikampanju unutar svoje stranke

Ja sam član stranke, ali ne moram biti jer ovdje mladež i stranka funkcioniraju „odvojeno“. Barem je tako kod Crvenih i Zelenih. Time što sam ušla u stranku postajem automatski član mladeži, ali ne vrijedi obrnuto. Mladeži pripadaš do 35 godine života.

Još uvijek ne mogu vjerovati da mladež unutar vlastite političke stranke smije raditi antikampanju, što na lokalnoj, što na državnoj razini. Istupiti javno, imenom i prezimenom, a da ti sutra to nitko neće zamjeriti, niti ćeš biti isključen iz stranke – demokracija vidljiva u praksi. Sve dok je argumentirano i bez vrijeđanja, možeš se jasno i glasno pobuniti protiv svih političkih odluka. Kao mladež smo „ljeviji“, direkniji, glasniji i držimo se onoga što usuglasimo. Zbog toga često završimo u raspravama sa starijim kolegama.

5. Obrazuj se globalno, djeluj lokalno

Kad ispuniš pristupnicu za političku stranku, između nekoliko opcija izabereš koliko ćeš plaćati članarinu. Znala sam koliko sitno će me koštati članstvo, ali nisam znala koliko ću ja koštati svoju poltičku stranku! 

 Već u prvim danima članstva počinješ dobivati pozive na seminare, radionice,  umrežavanja. Stranka te želi obrazovati i ulagati u tebe (prije nego doneseš krive odluke!), pa tako dobivaš ponude za jednodnevne do tjedne seminare sa općenitim temama poput ekonomije, klime, feminizma, digitalizacije, pa sve najdetaljnijih kao što je npr. trodenvni seminar o Marxu.

Seminari su potpuno besplatni, s plaćenim smještajem, putom i hranom. Iskoristila sam puno prilika u zadnju godinu i pol, pa sam bila na nekoliko seminara kao što je „Retorika za žene“ u Nürnbergu (kako razgovarati u javnom protoru), Social Media Conference u Berlinu (naglasak na Hate Speech u javnom prostoru), okupljanju socijalista iz cijele Europe  u Španjolskoj (7-dnevni seminar s nogama u pjesku i oceanom pod prozorom) i nekoliko manjih. Fascinirana sam sklopom u glavi svih tih ljudi koji ulažu svoje vrijeme u organiziranje i pružanje mogućnosti za obrazovanje mladeži, a sve kako bi svom lokalnom društvu prenijeli znanje i razvijali nove smjerove i ideje. 

To su samo nekoliko sitnica koje su mi potvrdile da politika ne mora biti loša i prljava. Praktična politika, barem što se tiče Njemačke, omogućuje spajanje nekoliko polja u prave radne projekte, a ustroj u stranačkoj mladeži se može usporediti sa ustrojem velike firme. Zbog drugačijeg načina razmišljanja, Njemačkoj su više nego ikad potrebne žene na visokim (političkim) pozicijama. Moj apel: uključite se i umrežite, pokažite znanje i usavršavajte se, iskoristite seminare i putovanja i postanite liderice, ne samo na poslovnom, nego i političkom životu!

podijeli ❤️