Što sam trebala znati prije pokretanja startupa

Prošlo je više od dvije godine kada mi je prijateljica, koja mi je ujedno i postala klijentica, usred konobarenja rekla da bi trebala startati nešto svoje.

Čekala sam još diplomu s faksa, jedva kužila njemački porezni sistem, ali nije mi dugo trebalo da shvatim da barem ovdje jako puno njih freelancea, otvara obrte i gradi nešto pored klasičnog posla. S obzirom da me selidba prošlih godina naučila da više ne igram na sigurno nego glavom kroz zid, ideja je i bila više nego primamljiva…

Iza mene je više od dvije godine od pokretanja startupa, a prošla sam sve kombinacije od potpuno samostalnog posla, kombinacije sa zaposlenjem pa sve do dobivanja poticaja za samozapošljavanje, a uskoro još i jedan novi način zaposlenja. Učila sam, imala uspona i padova i često propitkivala samu sebe o pravom smjeru. Voljela bih da sam imala konkretnu „mentor*icu“ koja bi me ponekad spustila na zemlju i objasnila mi nekoliko stvari i situacija i usmjerila prije nego se sama upustim u tu avanturu. 

Kroz ove godine sam nešto već i naučila:

Ideja treba vrijeme 

Od početka sam pokušavala dovesti ideju do savršenstva. Bilo da je riječ o slaganju dokumenata, definiranju vizije ili o jednostavnim svakodnevnim stvarima poput kreiranja plana za društvene mreže… Trebalo mi je da naučim da ideja, koja nastane u tom trenutku, treba vrijeme i situaciju, prije nego bude krajnji produkt. Ne mora odmah biti definirana, nego prepuštena procesima u kojima nastaju još kreativnija rješenja. Važno je imati smjer, ne treba štedjeti vrijeme, ali ni ne trošiti sam sebe u nedogled zbog nečega što nije sigurno. Kad pomislim da sam potrošila par sati za kreiranje vlastitog loga koji na kraju nisam ni koristila… Ipak, trebalo mi je vremena da ga kreiram točno onako da pogodim nit. Tako je i kod samostalnog posla – da pljeskom postanemo uspješna firma, gdje je izazov i borba?

Disciplina jednako motivacija

Kad preživiš situaciju u kojem si sam sebi šef*ica, a ostaneš motiviran i discipliniran kroz cijeli tjedan dok radiš u home office, startupovci bi to nazvali stanjem nirvane. Onog momenta kada imaš slobodu ustati iz kreveta u podne – nikad bolji, a ujedno i jako loš osjećaj. Teško je izaći vikendom ili slobodnim danom na kraj sa sobom, motivirati se kada nešto treba obaviti, a možete li to zamisliti raditi 24/7? Kako do discipline – je za svakoga individualno, ali bi voljela da me netko prije toga stvarno dobro upozorio da moram prvo naučiti raditi sama sa sobom, da bi mogla sa svima drugima. Kod mene se disciplina manifestira tako da ne ostavljam puno vremena razmišljanju, nego djelovanju. Idem na sastanke, radim na terenu, posjećujem događaje. Više posla napravim u vlakovima i tramvajima, nego sjedeći klasično doma pred laptopom. 

Fokus treba promjenu 

U ovom turbulentnom vremenu nije nikad lakše izgubiti kompas i fokus. Sve napredne tehnologije i google ti ne mogu dati točne odgovore, jer sam ne znaš koja su ti uopće pitanja. Onog trena kad izgubiš fokus u poslu, businessu i startupu, znači da ga je potrebno ponovno pronaći. Tada je potrebno da to bude neki novi smjer, neka nova tema, neka nova orijentacija. Na vlastito kukanje o gubljenju kompasa mi je moja prijateljica rekla da je sasvim uredu što sam izgubila fokus, jer se okolnosti mijenjaju. Postaje mi jasnije da ono što mi je bilo bitno prije dvije godine, nije više aktualno, posebno u mom kretivnom poslu. Zbog toga sam si skuhala kavu, uzela komad papira i nacrtala što mi je bitno, gdje sam sada, a gdje se vidim. Time mi je postalo jasnije da mi „stari fokus“ nije uopće zanimljiv i da mi trebaju nove strategije za „novi fokus“.  

Umrežavanje je voda i hrana

Ono što je za čovjeka hrana i voda, to je za business/startup umrežavanje. Potraga za poslom i klijentima je klasičnim putevima poput slanja ponuda – na izdisaju. Nije mi teško palo aktivirati se, posjećivati događaje i startati razgovor. Nevjerojatno je koliko te poslovne veze rješavaju današnjih situacija, pa kroz kontakte nađeš i klijetnte i posao. Moji trenutni klijenti su upravo restoran koji sam spomenula na početku ovog teksta, prijateljica koja me nagovorila na sve (trenutno i sama poduzetnica), iz političkih krugova, gdje sam i sama aktivna, na događajima gdje sam upoznala druge startupove… U umrežavanje treba uložiti i vremena i živaca, ali se dugoročno isplati. 

Smatram da u pokretanju vlastitog posla više ne igra ulogu tržište, jer će svaka dobra roba naći svog kupca. Također, nikad financijski nije bilo jeftinije pokrenuti nešto svoje. Bez obzira na okolnosti, bitno je ne zaboraviti da puno toga ovisi o nama i našim postupcima, a upravo su presudni faktori postali ideja, disciplina, fokus i umrežavanje. 

Ipak, prije svega ne treba zaboraviti na ljubav prema određenom poslu/branši pa će se i startup razviti kako treba!